墨村精舍 | 如此高大上的廉租房,让我们如何不爱你 McIntyre Drive Social Housings

<- 分享“Matrix建筑”微信公众号到您的社交圈,让更多的人知道!

收藏文章 赞一个 已赞 2014-12-10 Matrix建筑



请点击上部蓝字,轻松关注我们



澳大利亚墨尔本建筑资讯平台


McIntyre Drive Social Housing, Altona

Residential Architecture – Multiple Housing: Frederick Romberg Award
Australian Institute of Architects


McIntyre Drive Social Housings 是墨尔本政府为低收入人士提供的公屋项目,即廉租房。服务对象虽然是低收入群体,但项目无论从规划,设计以及施工均是依照澳洲的最高标准来实施的,建筑师也在有限的budget内为那些困难家庭(其中许多是刚来澳洲的难民)创造了梦幻般的家园。


对低收入人士的充分关心照顾,正是墨尔本这座世界最宜居城市的魅力所在。



McIntyre Drive Social Housing inserts high-density living into a suburban environment with verve, skill and serious social commitment – sixty-nine apartments provide independent living for residents with disabilities, along with communal spaces and gardens. The result is an inventive, exploratory engagement with a complex set of conditions, which makes welcoming, comfortable spaces for living.

The playful architectural expression alludes to ideals of “home” and domesticity, but also does a lot of “work” on multiple levels – creating volume and substantial private open spaces within the necessarily compact apartments, breaking down the mass and creating a sense of individual address, and mediating the scale of the development within its single-storey suburban setting. It also enjoys charming moments of ease and whimsy. One of the pleasures of the jury visit was a dog pushing its head through the architectural “picket fence” on cue.

Materials are robust, with an eye to long-term maintenance and in line with stringent state and Commonwealth requirements for public housing, but they also bring a sense of liveliness and specificity to the development.

The complex is designed to foster social interaction. Entry is via a central “piazza” edged by layered “pitched-roof” facades. This provides opportunities for interchange and meeting, along with good passive surveillance that helps to create a sense of safety, connection and community. The slightly unusual double foyer reduces scale, while the inevitable long corridors are detailed in a way that also seeks to ameliorate any institutional feeling.

The housing is highly responsive to its site and makes a strong urban contribution. The piazza provides a clear address and is carefully located on axis with the suburban street opposite. Formal play and spatial arrangement cleverly modulate the relationship of the three-storey building to its single-storey neighbours. Existing trees were kept and worked with. Vegetable patches and front yards add further amenity and connections with the suburban context.

All together, the result is a generous living environment for those experiencing disadvantage, and is superior to the quality often found in speculative commercial multiresidential developments.



如果您喜爱或认同此文,记得分享给朋友哦!

如果您喜爱墨尔本的建筑资讯,记得关注我们哦!请点击本文顶部蓝字!


欢迎投稿以及合作,联系请email

matrixarchitecture001@gmail.com

Matrix建筑公众平台由澳大利亚 Matrix Architects建筑师事务所负责管理

www.matrixarchitects.com.au



点击展开全文